23.4.2014

Bandeau

Vihdoinpa minäkin ehdin tämän projektin kimppuun ja tänne blogiinkin kirjoittelemaan! Johannan ja Katrin kanssa kävin tarvikeostoksilla Merletossa jo hyvän aikaa sitten, joten ajatukset ja ideat ovat hautuneet päässä, mutta aika toteutukselle on vain puuttunut. Ostin leveää vaaleansinistä pitsiä, vaaleansinistä satiinivinonauhaa ja vaaleansinistä "hörhelö"kuminauhaa. Luulin ostaneeni pitsiä riittävästi myös alushousuihin, mutta ostamani määrä riitti juuri ja juuri kahteen valmistamaani yläosaan. Täytyy siis käydä tällä viikolla pääsiäispyhien päätyttyä täydennysostoksilla toivoen, että vielä löytyy samaa pitsiä...

Inspiroiduin ostamastani leveästä pitsinauhasta ja paljon kaupoissa tällä hetkellä myytävistä bandeau-liiveistä. Ajattelin, että nauhastani olisi helppoa tehdä sellaiset. Olen sovittanut joitakin bandeau-liivejä kaupoissa ja mielestäni ne on hankala pukea. Toisaalta niiden on kaiketi tarkoitus olla helppoja ja yksinkertaisia. Päätin kuitenkin tehdä omistani takaa avattavat ja kiinnittää ne hakasilla.

Tarvitset:
*leveää pitsiä oman rinnanympäryksen verran (mitta rintojen päältä)
*ohutta trikookangasta
*kuminauhaa koosta riippuen n. 40-50cm
*hakasia, esim. vanhoista rintsikosta, jos haluat avattavan mallin





Leikkasin pitsinauhasta 75 cm pitkän pätkän. Omaan ympärysmittaan kannattaa huomioida myös saumanvara. Mittasin itse pitisini pituuden kietomalla sitä rintani ympäri. Ajattelin, että pitsiä tukevoittamaan ompelen harmaata trikoota (jota myös Johanna käytti alushousuissaan). Trikoosta leikkasin 42cm x 13cm palan. Noh, kangas oli venyvää ja olikin melko haasteellista saada se paikalleen ja reunat nätisti käännettyä. Olen todella laiska harsimaan, mutta tällä kertaa totesin, että se taitaa olla onnistumisen avain. Mielestäni onnistuin hyvin, valkoinen lanka hävisi kankaan ja pitsin sekaan ja kangaskin asettui toisen reunan pieniä ryppyjä lukuunottamatta hyvin paikoilleen. En viitsinyt rueta korjaamaan sitä, koska totesin kankaan kuitenkin käytössä venyvän. Kankaiden kiinnittämisessä kohdistin sekä pitsin, että kankaan keskikohdat yhteen taittaen puoliksi, jolloin kangaskappale tuli pitsin keskelle.


Löysin yhden kuminauhan pätkän, jonka leikkasin neljään osaan. Pätkittyäni mittasen sen ja jokainen pätkä oli 11cm, joten kokonaisuudessa pätkä oli alunperin 44cm pitkä. Tämäkin kuvastaa käsitöiden tekemistapaani, "ei se oo niin justiinsa, näyttää hyvältä!"

Kiinnitin kuminauhat kankaan päätyihin pitsin reunaan, jokaiseen neljään kankaan nurkkaan nuppineulalla. Tämän jälkeen mittasin, että venytin kuminauhan 14 cm mittaiseksi ja neulasin useasta kohtaa. Ompelin siksakilla kuminauhat (koko ajan venyttäen) kiinni. Näin ne tulivat kylkiin kiristämään pitsiä. En huolitellut tai taittanut kuminauhan päitä, sillä en usko niiden (ainakaan paljoa) purkautuvan käytössä.

Pisin päädyt taitoin päärmeelle, jonka sisäosan taitos oli 1cm ja jälkimmäinen 2cm. Tässä vaiheessa kannattaa tarkistaa, että pitsi riittää rinnanympärykseen ja taittaa siihen nähden sopivasti. Ompelin päärmeen suoralla ompeleella suorakaiteen mallisesti (eli siis päärmeen jokaiselta sivulta). Näin päädystä tulee litteä. Lopuksi ompelin käsin vanhoista rintsikoista irrotetut hakaset päärmeisiin. (Hakasia myydään myös  uusina ja irtonaisina. Esim. Eurokankaasta tai Merletosta.) Jälkeenpäin pohdin, olisiko hakaset kannattanut kiinnittää jo ennen päärmettä, jolloin ne olisi voinut pujottaa kankaan väliin. Nyt ainakin omani ovat päällä. Myös hakasten suunta kannattaa miettiä, ovatko ne ihoon päin vai poispäin.

Mielestäni bandeaustani tuli onnistuneet, vaikka valmistin ne hyvin kokeilevalla periaatteella. Toki pitsin leveydessä kannattaa huomioida rintojen koko, sillä kovin suuri rintaiselle ei 11cm levä pitsini sovi.

Tässä vielä valmistamani bandeau-rintsikat meidän suosikkimallin päällä. Malli ei ollut täysin samankokoinen kuin minä, joten ne eivät mielestäni näytä täysin hyvältä siinä. Ylempi kuva on siis edestä ja alempi takaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti