Pieni suuri vaatekappale



Pieni suuri vaatekappale

Alusvaatteet ovat pieniä vaatekappaleita, mutta hyvinkin tärkeä osa jokapäiväistä pukeutumistamme. Kaupat ovat pullollaan mitä erilaisimpia alusvaatteita. Valikoimista löytyy ties mitä värejä, kuvioita, malleja, pitsiä, ilman pitsiä, ohuita, vartaloa muokkaavia, juhlaan, arkeen, urheiluun… Myös hintahaarukka on aivan valtava. Tarjouksesta voi alusvaatteita löytää muutamalla eurolla, jos koko sattuu osumaan kohdalleen, mutta alusvaatteisiin voi helposti mennä useampi kymppi tai jopa satanenkin.
Itse olen alusvaatteiden kanssa melko suurpiirteinen. Ostan useimmiten, kun löydän edullisesti itseäni miellyttävät. Toki toisinaan on tarvetta ostaa hieman parempia juhlakäyttöön, jolloin tarjouskori ei tarjoa vaihtoehtoja. Myös hyvät ja tukevat urheiluliivit maksavat usein enemmän kuin monet päällysvaatteet. Alushousujakin myydään samalla hinnalla kuin paitoja? Miten näin pienillä vaatteilla tehdään noin kovaa bisnestä? 

Itse pitäisin syynä sitä, että alusvaatteilla on naisille niin paljon merkitystä. Tarvitaan eri tilanteisiin sopivia ja harva niitä jaksaa itsekään ommella (toisin kuin me tässä projektissa… :D). Enqvist (2009, 38) on tutkinut alusvaatteiden merkityksiä naisille ja toteaakin, että alusvaatteet ovat ihmisille yhtä tärkeitä kuin muutkin vaatteet. Alusvaatteet muodostavat muiden vaatteiden kanssa kokonaisulkoasun, johon kiinnitetään huomiota. 

Ajan kuluessa alusvaatemuoti on muuttunut ja myös ompelutekniikat ovat kehittyneet, mutta silti monet alusvaatteiden merkityksistä ovat samoja kuin vuosisatoja sitten, vaikka muuttuneitakin merkityksi toki on valtavan paljon. Ulkonäkökeskeisyys on näistä yksi. Esimerkiksi 1500-luvulla tärkeää oli, että naisella oli leveä lantio hedelmällisyyden takaamiseksi ja siksi naiset käyttivät lantiota leventäviä alushameita ja yrittivät vastapainoksi kaventaa vyötäröään korseteilla (Uurtio 2011, 11─17). Nykyäänkin alusvaatteilla on tarkoitus muokata vartaloa ”paremmaksi”. Ei onneksi yhtä rajusti kuin ennen vanhaan, mutta tällä hetkellä kaupoissa myytävät push up-liivit, ja shaping-vaatteet ovat mielestäni nykyajan vastaavia tuotteita kauneusihanteiden muututtua ajan myötä (Enqvist 2009, 45).

Itselleni alusvaatteiden tärkein ominaisuus on mukavuus ja se, että ne istuvat päällä. Myös Enqvist (2009, 39─40) toteaa Raunion (1996) tuella, että vaatteen fyysiset ominaisuudet ovat käyttäjille usein tärkeimpiä. Monikäyttöisyys ja huolettomuus ovat tärkeitä ominaisuuksia niin itselleni kuin Enqvistin tutkimuksessa haastatelluille naisille. Arkikäytössä tärkeää on, etteivät alusvaatteiden ”hörhelöt” näy päällä olevien vaatteiden läpi, vaan alusvaatteiden tulee olla huomaamattomat. Kuitenkin joissain tilanteissa ihmisten ilmoilla alusvaatteiden sopii hieman näkyäkin (Enqvist 2009, 40, 46─47).

 Monille naisille huoliteltu ulkonäkö ja silmää miellyttävät vaatteet ovat tärkeä asia. Pukeutuminen alkaa alusvaatteista, joten sama pätee myös niihin (Enqvist 2009, 43) Monet pukeutuvat ihan vain, jotta näyttäisivät mielestään kauniilta ja huoliteltuilta. Siksi alusvaatteilla, muiden vaatteiden ohella, onkin yhteys myös itsevarmuuteen. Kun nainen omasta mielestään näyttää kauniilta, on hänellä itsevarmempi olo. Sen lisäksi, että alusvaatteet tekevät niiden käyttäjästä omasta mielestään kauniin, miellytetään niillä usein myös miesten silmää (Enqvist 2009, 45─46).

Vaikka alusvaatteilla vaikuttaa olevan myös esimerkiksi itsetunnollisia merkityksiä, liittyivät pohjimmiltaan itsetuntokysymyksetkin ulkonäköön. On mukavaa kokea olevansa kaunis, mutta muuttuvatko käsityksemme niin, että pitää olla yhä kauniimpi ja kauniimpi. Ulkonäköön pitää panostaa yhä enemmän ja enemmän. Mikä onkaan tärkeää tässä ulkonäkökeskeisessä yhteiskunnassamme?

Lähteet

Enqvist, E. 2009. Naisten alusvaatteisiin liittämät merkitykset ja kokemukset – Tasapainoilua mukavuuden, juhlallisuuden ja eroottisuuden välillä. Kulutustutkimus. Nyt 2/2009 ISSN 1797-2345 (painettu) ISSN 1797-1985 (Verkkolehti)

Uurtio, H. 2011. Kaunista ja mukavaa. Naisten alusvaatepukeutumiseen liittyvät merkitykset alusvaatemalliston suunnittelun lähtökohtana. Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu.

Kirjoittanut Reetta K. 3.5.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti