24.3.2014

Soveltava pitsinen alaosa

Nyt, kun olen saanut aikaiseksi hienot bralettesit, haluan myös saada niihin sopivat alushousut. Tässä postauksessani kerron miten tein alaosan samasta pitsinauhasta kun allaolevat rintsikat. Pitsi ei ole joustavaa, mikä aiheutti vähän onelmia. Suosittelen edelleenkin ehdottomasti joustavan pitsin ostamista, jos aikoo tälläisia alusvaatteita ruveta ompelemaan.

Malli on kaavoitettu yhdistä omista lempialushousuistani, joten malli sopii ainakin minulle hyvin. Kannattaa kokeilla myös itse kaavoittamista, niin saa itselle juuri sopivat housut helposti. Eikä kaavoittaminen ole niin vaikeaa, miltä se saattaa kuulostaa. Tarvitset vain kynän, paperia ja yhdet itse hyväksi havaitsemasi alushousut. Sitten vain jäljennät haaraosan papreille ja etenet alla olevien ohjeiden muikaisesti :)




Mitä tarvisin?
  • n. 6 cm levyistä pitsinauhaa
  • n. 10*30 cm joustavaa kangasta haarakappaleeseen
  • kaavat
  • silikonista, läpinäkyvää kuminauhaa (et tarvitse tätä, jos käyttämäsi pitsi on joustavaa...)


Mitä tein?

  1. Leikkaa kaksi haarakappaletta kaavan avulla haluamasi värisestä, joustavasta kankaasta. Lisää leikatessa 1cm saumanvarat. Langansuunta kulkee alushousujen keskellä pituussuunnassa. Kaava on kokoa xs. Muut koot saa kuosittelemalla kaavan keskiosaan tarvittavan määrän pituutta, ja etuosaan tarvittava määrä leveyttä.
  1. Asettele kappaleet päällekkäin oikeat puolet vastakkain ja ompele reunoista. Muista jättää n. 3 cm pituinen pätkä ompelematta, että saat käännettyä kappaleen oikein päin.

Käytin ommellessa saumuria, mutta tavallinen ompelukone ja joustotikki käy myös oikein hyvin. 


 3.  Käännä kappale oikein päin niin, että oikeat puolet tulevat ylös päin ja saumat menevät piiloon.
 4.  Silitä saumat auki ja ompele kääntöaukko kiinni käsin tai huomaamattomasti ompelukoneella ihan reunasta.




 5. Mittaa lantion ympäryksesi ja vähennä siitä n. 15 cm. Leikkaa sen pituinen joustopitsin palanen.
 (Vähennyksen määrä riippuu pitsin joustavuudesta. Mitä enemmän pitsi joustaa sitä enemmän kannattaa lantion ympäryksestä vähentää. Pitsin kireyttä kannattaa sovittaa ennen kuin leikkaa.)


6. Ompele pitsinauhasta ympyrä. Käytä saumuria tai suoraa ommelta. Tee vielä suoralla ompeleella päällitikkaus.

7. Neulaa ympyrän liitoskohta haarakappaleen takaosan keskelle.



8. Ja vastaavasti haarakappaleen keskietu pitsiympyrän keskietuun. Tarkista vielä, että molempiin sivuihin jää yhtä pitkästi pitsinauhaa.



 9.  Ompele haarakappale edestä ja takaa kiinni pitsinauhaan suoralla ompeleella. Jos käytät mahdollisimman samaväristä ompelulankaa, ommelta ei juurikaan näy pitsin puolelta. Varo venyttämästä joustopitsiä liikaa ompelun aikana.



 10. Ja nyt ne ovat valmiit!

Itse jouduin vielä pitsin joustamattomuuden takia rypyttämään pitsin silikonikuminauhan avulla, että saan housut jalkaan, ja, että ne pysyvät päälläni. Käytin kuminauhana joustavaa silikoninauhaa.


 Lopputuloksesta tuli tämän näköinen. Pitsi meni rypylle ja kuminauha ei juurikaan erotu pitsistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti